کودکان بیش فعال، پر انرژی و خلاق هستند و نیاز به فعالیتهایی دارند که تحرک داشته باشند تا انرژی آنها تخلیه شود. بهترین بازی برای کودکان بیش فعال مواردی است که به تخلیه انرژی و هیجان آنها در حین سرگرمی و یادگیری کمک کند. بازی برای درمان بیش فعالی کودکان که اختلال نقص توجه دارند، کمک میکند تا در کودکی مهارتهای خود را افزایش دهند و در بزرگسالی با مشکلی مواجه نشوند. در این رابطه چند دسته از بازیهایی که برای کودکان بیش فعال مناسب است را معرفی کردهایم.برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بازی مناسب کودک بیش فعال همراه این مقاله از بازی سازان باشید.
کودک بیش فعال کیست؟
کودک بیش فعال یا به عبارتی دقیقتر، کودکی که مبتلا به اختلال کمتوجهی/بیشفعالی (ADHD) است، کودکی است که به طور معمول نسبت به همسالان خود بیشتر تحرک دارد، تمرکز کمتری دارد و رفتارهای تکانشی از خود نشان میدهد. این اختلال معمولاً در کودکی تشخیص داده میشود و میتواند تا بزرگسالی ادامه یابد. کودک بیش فعال کسی است که سراسر انرژی است و با جنب و جوشهای دائمی خود در یک جا سکون ندارد. این کودکان نمیتوانند بر روی یک کار تمرکز طولانی داشته باشند و اغلب کارهای آنها به صورت نیمه تمام میماند. به طور کلی، اضطراب به دلیل حواس پرتی، عدم تحمل برای منتظر بودن، اختلال حافظه در یادگیری از ویژگیهای این کودکان است.
تاثیر بازی بر بیش فعالی در کودکان
بازی درمانی یک روش درمانی است که در آن از بازی به عنوان ابزاری برای کمک به کودکان در بیان احساسات، حل مشکلات و بهبود مهارتهای اجتماعی استفاده میشود. بازیها میتوانند بر تغییر وضعیت بیش فعالی کودکان اثر بگذارند. اگر بازی درست انتخاب شود، برخی از فواید از جمله کنترل انرژی، تقویت تمرکز و تقویت مهارتهای اجتماعی را در پی دارد. شاید شما هم نام بازی درمانی برای این کودکان را شنیده باشید و باید بدانید که بازی برای درمان بیش فعالی این افراد اثر دارد. بازی درمانی، باعث کاهش شدت علائم بیش فعالی از عدم توجه و خطاهای پاسخ دهی میشود. در واقع میتوان از بازی درمانی به عنوان یک روش درمانی موثر برای کودکان و نوجوانان مبتلا به ADHD و کاهش نقص توجه آنها استفاده کرد.
بازیهای پر تحرک
بازیهای پر تحرک قدیمی از لی لی گرفته تا قایم باشک، گرگم به هوا و… علاوه بر تخلیه انرژی این کودکان، بر روی مهارتهای ارتباطی و برقراری ارتباط با سایر کودکان اثر میگذارد. در کنار این موارد، خانه بازی کودک میتواند محیطی امن، سرگرمکننده و آموزنده برای کودکان بیش فعال باشند. یکی از وسیله هایی که می توانید از آن برای بهبود عملکرد کودک بیش فعال خود استفاده کنید، تاب و سرسره است، تاب و سرسره پارکی در اکثر خانه های بازی و پارک ها وجود دارد. این مکانها با داشتن بازیهای مختلف و فعالیتهای متناسب با نیاز و علایق بچهها، فرصت مناسبی را برای تخلیه انرژی اضافی آنها، تقویت مهارتهای مختلف و افزایش اعتماد به نفس این عزیزان فراهم میکند. در واقع تخلیه انرژی، تقویت مهارتهای حرکتی، تقویت مهارتهای اجتماعی و افزایش خلاقیت از مواردی است که کودکان بیش فعال در خانه بازیها میتوانند کسب نمایند. در ادامه سه بازی پر تحرک مناسب کودکان بیش فعال را نیز نام بردهایم:
بازی یخ زدگی
یکی از بهترین بازی برای کودکان بیش فعال، بازی یخ زدگی است. در ابتدای این بازی کودک فعالیت و تحرک دارد و پس از کلمه یخ بزن یا فریز کودک باید بدون حرکت بایستد. این بازی به تخلیه انرژی اضافی کودک و همچنین افزایش تمرکز و توجه در زمان فریز شدن کمک میکند. برای اجرای این بازی، یک زمان مشخص مثلا 15 ثانیه را انتخاب کنید و مرور زمان آن را افزایش دهید. تا زمانی که کودک بتواند طبق ثانیه مشخص شده بدون حرکت بایستد این بازی را ادامه دهید. در این بازی خودتان نیز میتوانید مشارکت کنید تا کودک احساس خستگی نکند.
ورزش برای کودکان بیش فعال
ورزش میتواند یک بازی برای درمان بیش فعالی کودکان باشد که با وجود تخلیه انرژی و همچنین افزایش تمرکز و توجه کمک بسیار زیادی به این کودکان کند. ورزش میتواند برای کودکان بیش فعال بسیار مفید باشد از این رو گنجاندن یک ورزش هوازی یا رزمی با توجه به علاقه کودک خود، بسیار خوب است. ورزش یکی از بهترین روشها برای مدیریت علائم بیش فعالی در کودکان است. فعالیت بدنی به کودکان کمک میکند تا انرژی اضافی خود را تخلیه کنند، تمرکزشان بهبود یابد و مهارتهای اجتماعیشان تقویت شود.
اگر علاقمند به یادگیری بهترین بازی برای کودکان اتیسم هستید می توانید مقاله آن را در وبلاگ بازی سازان دنبال کنید.
گرگم به هوا
بازی “گرگم به هوا” یک بازی سنتی و پر جنب و جوش است که در بسیاری از فرهنگها محبوبیت دارد. این بازی به دلیل ماهیت فعال و تعاملیاش، میتواند برای کودکان بیش فعال بسیار مفید باشد. اما چگونه؟ گرگم به هوا یک بازی مناسب کودک بیش فعال است که کودک در آن فعالیت داشته و انرژی او تخلیه میشود. از آنجایی که این بازی اغلب به صورت گروهی انجام میشود، تعامل و روابط اجتماعی کودک بیش فعال با سایر کودکان نیز تقویت میشود. بازی “گرگم به هوا” یک بازی سنتی و پر جنب و جوش است که در بسیاری از فرهنگها محبوبیت دارد. این بازی به دلیل ماهیت فعال و تعاملیاش، میتواند برای کودکان بیش فعال بسیار مفید باشد. اما چگونه؟ کودکان بیش فعال انرژی زیادی دارند که باید به شیوهای سالم تخلیه شود. بازی “گرگم به هوا” به آنها فرصت میدهد تا این انرژی را به صورت فیزیکی مصرف کنند و آرامتر شوند. این بازی به کودکان کمک میکند تا مهارتهای حرکتی خود را بهبود بخشند، تعادل خود را حفظ کنند و چابکتر شوند. بازیهای گروهی مانند “گرگم به هوا” به کودکان کمک میکنند تا با همسالان خود تعامل کنند، مهارتهای همکاری را یاد بگیرند و اعتماد به نفس خود را در جمع افزایش دهند. با وجود جنب و جوش زیاد در این بازی، کودکان مجبورند حواس خود را متمرکز کنند تا از دست گرگ فرار کنند یا او را بگیرند. این بازی به کودکان کمک میکند تا حس رقابت سالم را تجربه کنند و در عین حال یاد بگیرند که شکست را بپذیرند.
بازیهای فکری
بازیهای فکری برای افزایش دقت و تمرکز کودکان بیش فعال بسیار مناسب هستند. علاوه بر این، به مسائلی مانند ساخت، تخیل و حل مسئله کمک میکنند. در نظر داشته باشید که انتخاب بازیهای فکری مناسب، به کاهش بی قراری و افزایش اعتماد به نفس این کودکان کمک مینماید. پازلها، بازیهای کارتی، دومینو، برج هیجان، شطرنج و… از بازیهای فکری هستند که به عنوان دسته دیگری از بهترین بازی برای کودکان بیش فعال شناخته میشوند.
پازل
شاید در نگاه اول، بازی با پازل برای کودکان پرانرژی و بیش فعال کمی عجیب به نظر برسد. اما واقعیت این است که پازلها میتوانند ابزار بسیار موثری برای کمک به این کودکان باشند. یکی از بزرگترین چالشهای کودکان بیش فعال، مشکل در تمرکز است. پازل به کودکان کمک میکند تا برای مدت طولانی روی یک کار تمرکز کنند و توانایی تمرکزشان را تقویت کنند. حل پازل، یک فعالیت آرامشبخش است که میتواند به کاهش اضطراب و تنش در کودکان کمک کند. برای حل پازل، کودک باید به دنبال الگوها بگردد، راه حلهای مختلف را امتحان کند و در نهایت به پاسخ صحیح برسد. این فرآیند به بهبود مهارتهای حل مسئله و تفکر منطقی در کودک کمک میکند. حل یک پازل پیچیده ممکن است زمانبر باشد. کودکانی که با پازل بازی میکنند، یاد میگیرند که صبور باشند و برای رسیدن به هدف خود تلاش کنند. هر بار که کودک موفق میشود یک پازل را کامل کند، احساس موفقیت و اعتماد به نفس بیشتری پیدا میکند. بازی پازل راهی ساده برای درگیر کردن ذهن کودکان است که برای کمک به بهبود اختلال توجه کودکان بسیار مفید است. بیتوجهی و بیش فعالی کودکان میتواند در دوران مدرسه و یا حتی زندگی عاطفی کودکان اثرات منفی داشته باشد. بازی با پازل در کودکی به عنوان بهترین بازی برای کودکان بیش فعال، مزایایی برای بهبود تمرکز، تواناییهای حل مسئله و استدلال فضایی، رشد شناختی، عاطفی و اجتماعی این کودکان دارد.
بازیهای کارتی
بازیهای کارتی با قوانین ساده میتواند گروهی دیگری از بهترین بازی برای کودکان بیش فعال باشد که با تمرین اطاعت از قوانین، رعایت نوبت و همفکری کردن کودک کمک میکند تا اعتماد به نفس، تمرکز و توجه کودک افزایش پیدا کند و به طور همزمان کودکان سرگرم شوند.
برج هیجان
بازی برج هیجان (یا جنگا) یک بازی فکری و مهارتی است که به دلیل ساختار ساده و در عین حال چالشبرانگیزش، برای کودکان بسیار جذاب است. اما آیا این بازی میتواند برای کودکان بیش فعال نیز مفید باشد؟ پاسخ مثبت است. ساختن و تخریب برج هیجان نیازمند تمرکز و دقت بالایی است. این بازی به کودکان کمک میکند تا برای مدت طولانی روی یک کار تمرکز کنند و توانایی تمرکزشان را بهبود بخشند. برداشتن آرام و دقیق قطعات برج هیجان، به تقویت مهارتهای حرکتی ظریف کودکان کمک میکند. این بازی به کودکان میآموزد که صبور باشند و قبل از اقدام، فکر کنند. وقتی برج هیجان فرو میریزد، کودکان یاد میگیرند که احساسات خود را کنترل کنند و دوباره تلاش کنند. برای برداشتن قطعات بدون اینکه برج فرو بریزد، کودکان باید به دنبال راه حلهای مختلف باشند و مهارتهای حل مسئله خود را تقویت کنند. برج هیجان دسته دیگری از بهترین بازی برای کودکان بیش فعال است که به افزایش تمرکز این عزیزان کمک میکند. در این بازی کودکان باید دقت کنند که چوبها را به درستی جا به جا کنند تا برج فرو نریزد. این بازی به شکیبایی و صبر کودکان بیش فعال بسیار کمک میکند.
بازیهای ساختنی
بازیهای ساختنی دسته دیگری از بهترین بازی برای کودکان بیش فعال هستند که با ارائه فرصتی برای رشد خلاقیت و حل مسئله به این عزیزان فرصت رشد، افزایش مهارت و همچنین افزایش تمرکز میدهند. مکعب، لگو، بلوک مغناطیسی و… از جمله بازیهای ساختنی هستند که میتوانید با توجه به علایق کودکان خود یکی از آنها را انتخاب نمایید.
در نهایت، آیا بازی برای درمان بیش فعالی کودکان مفید است؟
در این مقاله به موضوع بهترین بازی برای کودکان بیش فعال پرداختیم و با معرفی برخی از بازی مناسب کودک بیش فعال دریافتیم که بازی کردن فراتر از سرگرمی برای کودکان است. با بازی میتوان بر روی مهارتهای اجتماعی، مهارتهای شناختی، مهارتهای ارتباطی و… کار کرد. تنها نکته مورد توجه این است که بازی انتخاب شده با سن کودک همخوانی داشته باشد و همچنین به آن علاقه داشته باشد. همانطور که گفتیم بازی برای درمان بیش فعالی کودکان که اختلال نقص توجه دارند بازیهای فکری، ساختنی یا پر تحرک هستند که بر روی مهارتهای کودک و رشد آن اثر مثبتی دارند.