مقالات بازی سازان

بهترین بازی برای کودکان 5 ساله

بازی مناسب برای کودکان تا 5 سال

بهترین بازی برای کودکان 5 ساله

بازی زبان اصلی کودکان و بخش جدایی ناپذیر آن‌ها از ابتدای تولدشان است که با اجرای آن بسیاری از تجارب و مهارت‌های ابتدایی زندگی را کسب می‌کنند. بازی‌ها در زمینه‌های مختلف فکری، حرکتی، مهارتی و… دسته بندی می‌شوند که هر کدام برای افزایش یک سری از مهارت‌های کودکان مفید هستند.

با توجه به رشد سریع‌تر کودکان از زمان تولد تا 5 سالگی، بازی‌هایی که در این دوران انجام می‌شود اثر بسیار زیادی در کسب مهارت‌ها و همچنین رفتار آن‌ها در دوران تحصیل دارد. به دلیل اهمیت بازی تا سن پنج سالگی، می‌خواهیم به معرفی چند بازی مناسب کودکان 5 ساله بپردازیم. پس در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بازی برای کودکان 5 ساله همراه بازی سازان باشید.  

بازی‌های حسی 

حس لامسه یکی از اولین حواس تکامل یافته در نوزادان است که نقش بسیار مهمی در رشد و توسعه آنها دارد. کودکان از ابتدای تولد از طریق لمس با دنیای اطراف خود ارتباط برقرار می‌کنند و بسیاری از اطلاعات اولیه زندگی خود را از این طریق کسب می‌کنند. 

تمامی اکتشافات و ارتباط‌های ابتدایی کودکان از طریق لمس اتفاق می‌افتد. ابتدایی‌ترین بازی برای نوزادان، بازی با وسیله‌های مختلف بافت‌های نرم، زبر، پشمی و پلاستیکی است تا از این طریق توسعه حواس، تقویت عضلات، افزایش هوش، کاهش اضطراب و… اتفاق بیفتد.

بازی کودک با وسایل قطعه‌ای

بازی‌های حرکتی 

بازی‌های حرکتی، یکی از مهم‌ترین انواع بازی کودکان تا 5 سالگی است. این بازی به تقویت مهارت‌های حرکتی و عضلانی، تعادل، افزایش انرژی، کاهش استرس و هماهنگی بهتر بدن می‌پردازد و در عین حال کودکان تفریح می‌کنند. از زمان تولد تا یک سالگی بازی با اسباب‌بازی‌های آویزان و همچنین قرار دادن نوزاد روی شکم مفید است. یک تا دو سالگی  راه رفتن و بازی با توپ، دو تا سه سالگی پرش، بازی با وسایلی چون تاب و سرسره پلی اتیلنی و بازی‌های گروهی ساده مانند قایم باشک و سه تا پنج سالگی دوچرخه سواری، رقص و انجام بازی‌های گروهی مفید است.

بازی‌های ساختنی 

بازی‌های ساختنی نقش مهمی در رشد و توسعه کودک دارد و هرچه این بازی‌ها را بیشتر در زندگی کودکان افزایش دهید، کودکانی خلاق‌تر خواهید داشت. نکته انجام بازی‌های ساختنی این است که بازی‌ با توجه به سن کودک متفاوت خواهد بود. نوزادان تا یک سالگی برای آشنایی با بافت‌ها و اشکال، یک تا دو سالگی ساخت اولین برج‌ها و بلوک‌‌های چفت شدنی، دو تا سه سالگی ساختن اشکال با خمیر بازی و سه سال تا پنج سالگی برای ساختن موارد پیچیده‌‌تری مانند لگو، مکعب‌های ساختمانی و بازی‌های فکری ساختنی آماده هستند.

بازی ساختنی لگو

بازی‌های فکری

بازی‌های فکری یکی از موارد مهم برای رشد ذهن کودکان است. فواید بازی فکری زیاد است و اجرای آن موجب تقویت مهارت‌های حل مسئله، حافظه، تمرکز و خلاقیت می‌شود. برای کودکان تا یک سالگی تماشای کتاب‌های تصویری با رنگ‌های مختلف و بازی نام بردن اشیا ساده، کودکان یک تا دو ساله پازل‌های ساده با اشکال بزرگ، دو تا سه سالگی بازی‌های طبقه بندی اشیا بر اساس شباهت (مثلا بر اساس رنگ) و پازل‌ با قطعات کوچک‌تر و در نهایت سه تا پنج سالگی بازی‌های فکری پیچیده‌تر (شطرنج و بازی‌های کارتی) مناسب به نظر می‌رسند. 

پازل بازی مناسب برای کودکان تا 5 سال

بازی‌ نقش آفرینی

بازی‌های نقش آفرینی دسته‌ی دیگری از بازی‌های مناسب برای کودکان تا 5 سالگی است که موجب  توسعه تخیل، خلاقیت، تقویت مهارت‌های اجتماعی، تقویت مهارت سخن‌وری و دایره واژگان، افزایش اعتماد به نفس و درک بهتر از دنیای پیرامون کودک می‌شود.

در یک سالگی تقلید صدا و حرکات و همچنین بازی با عروسک‌های نرم، یک تا دو سالگی تقلید از کارهای روزانه مثل غذا خوردن، لباس پوشیدن، دو تا سه سالگی ایفای نقش ساده مانند نقش مادر و پدر، سه تا پنج سالگی نقش‌های پیچیده‌تر و انجام بازی‌های گروهی مانند خاله بازی و اجرای انواع شغل‌ها ایده خوبی برای انجام بازی‌ نقش آفرینی کودکان در این سنین است. این بازی موجب می‌شود تا کودک دنیای بزرگسالان را بهتر درک کنند و به تقویت مهارت‌های اجتماعی خود بپردازد. 

بازی با موسیقی

موسیقی، یکی از زبان‌های بسیار مهم در جهان است که صرف لذت بخش بودن، به رشد شناختی، عاطفی و اجتماعی کمک شایانی می‌کند. کودکان در سنین مختلف می‌توانند با موسیقی به صورت‎‌های مختلف ارتباط برقرار کرده تا از مزایای آن مانند تقویت حافظه، افزایش هماهنگی بین اعضای بدن، تقویت مهارت‌های اجتماعی و توسعه عواطف استفاده کنند.

از زمان تولد تا یک سالگی با زمزمه آوای آرام و لالایی و همچنین اسباب‌بازی‌هایی مانند جغجغه‌، یک تا دو سالگی ضربه به وسایل و ایجاد صدا، دو تا سه سالگی وسایل موسیقی ساده (طبل، سنج و زنگوله) و گوش دادن به موسیقی مناسب کودک و سه تا پنج سالگی نواختن یک ساز آسان و یا ارگ‌های کودک کمک بسیار زیادی خواهد کرد. 

 

بازی‌های علمی 

آزمایش‌های ساده، مشاهده طبیعت و بازی با اشیا مختلف به تقویت کنجکاوی و روحیه پرسشگری کودکان کمک می‌کند. کودکان از ابتدای تولد عاشق کشف هستند. بازی‌های علمی موجب تقویت کنجکاوی، توسعه مهارت‌های مشاهده، افزایش خلاقیت، توسعه تفکر منطقی و… می‌شود. برای کودکان در ابتدای تولد تا یک سالگی آب بازی در حمام و شناور شدن بر روی آب بازی مناسبی است. یک تا دو سالگی زمان کشف دنیای پیرامون توسط کودکان است. پر و خالی کردن ظروف یکی از تفریحات کودکان است و می‌توانید با در اختیار قرار دادن دو لیوان نشکن و مقداری آب،کودکان را سرگرم کنید.

از سن دو تا سه سالگی اشیا فلزی و یک آهنربا برای درک قانون جذب می‌تواند مناسب باشد. فقط توجه کنید که کودک وسایل را به دهان خود فرو نبرد و قطعات بسیار کوچک نباشد. سه تا پنج سالگی، ساختن کاردستی مانند قایق کاغذی و شناوری آن بر روی آب، آزمایش ذوب شدن یخ با گرما، کاشتن انواع حبوبات به کمک والدین ایده خوبی است. 

حباب بازی پسر بچه

بازی‌های هنری 

بازی‌های هنری یکی از ابزارهای مهم برای رشد و شکوفایی استعدادهای کودکان هستند . این بازی‌ها به کودکان کمک می‌کنند تا دنیای اطراف خود را به شیوه‌ای منحصر به فرد بیان کنند و مهارت‌های مختلفی مانند خلاقیت، هماهنگی چشم و دست و تفکر انتقادی را در خود پرورش دهند. 

در سن یک تا سه سالگی کودکان نقاشی با رنگ‌های ایمن خوراکی اجازه می‌دهد تا با انواع رنگ‌ها آشنا شوند و از طریق آن احساسات خود را به شیوه‌ای غیرکلامی بیان کنند. در سنین سه تا پنج سالگی کودکان می‌توانند با ماژیک و آبرنگ کار کنند و لذت بیشتری از نقاشی ببرند.  

نقاشی کردن کودکان

مزایای بازی از تولد تا 5 سالگی 

بازی در سنین ابتدایی کودکان تنها یک ابزار سرگرمی برای آن‌ها نیست. کودکان از طریق بازی به کسب تجربه، یادگیری و رشد مهارت‌های خود می‌پردازند. مهارت‌های حرکتی، شناختی، اجتماعی و خلاقیت از جمله مواردی است که کودکان با انجام آن به یادگیری می‌پردازند. توجه به رشد این مهارت‌ها قطعا در آینده کودک اثر دارد و فردی که به خوبی توانسته مهارت‌های خود را افزایش دهد در دوران مدرسه و زندگی بهتر عمل می‌کند. 

در نهایت چه بازی برای کودکان ساله مناسب است؟

بازی برای کودکان یکی از مهم‌ترین فرآیندهای رشد آن‌ها است که خصوصا تا سن 5 سالگی موجب رشد بهتر آن‌ها می‌شود. از طریق بازی کودکان دنیا را کشف می‌کنند، مهارت‌های اجتماعی و شناختی‌شان را تقویت می‌کنند و خلاقیتشان را شکوفا می‌کنند. در این اینجا انواع بازی‌ مناسب کودک 5 ساله را نام بردیم. با توجه به مطالب گفته شده انجام بازی هر دسته فواید خاص خود را دارد و اجرای آن بر کیفیت زندگی کودک در بزرگسالی اثر دارد.


شما چه بازی‌های دیگری برای کودکان از ابتدای تولید تا پنج سالگی می‌شناسید؟

فرم درخواست مشاوره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.