بخش مهمی از تربیت کودکان و حمایت از رشد و پرورش فکری آنها مربوط به تقویت هوش هیجانی این عزیزان میشود. اگر بخواهیم هوش هیجانی یا EQ را تعریف کنیم باید بگوییم که این هوش مجموعهای از تواناییهای کودک در بیان احساسات و مدیریت آن در ارتباط با دیگران است. تقویت هوش هیجانی کودکان راهکارهایی دارد و با ترفندهایی میتوان آن را افزایش داد که در ادامه به بیان آنها میپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره هوش هیجانی کودکان و راههای تقویت آن همراه بازی سازان باشید.
چرا تقویت هوش هیجانی کودکان اهمیت دارد؟
هوش هیجانی در تمامی جنبههای زندگی کودکان تاثیر دارد. با توجه به اثر بالای آن، تقویت این هوش اثرات مثبت بسیار زیادی در زندگی کودکان دارد. بهبود روابط اجتماعی و روابطی سالمتر، مدیریت استرس و احساسات و ابتلا کمتر به افسرگی، افزایش مهارتهای همدلی و همکاری با یکدیگر، افزایش اعتماد به نفس، بهبود عملکرد تحصیلی، آمادگی بیشتر برای رویارویی با چالشهای آینده و فشارهای زندگی و کاهش رفتارهای پرخاشگرانه از نشانههای هوش هیجانی بالا است. این نکته مهم را فراموش نکنید که تقویت هوش هیجانی کودکان میتواند به ایجاد یک نسل سالمتر و موفقتر کمک کند.
برای تقویت هوش کودکان می توانید 10 بازی جذاب و خلاقانه را از وبلاگ بازی سازان یاد بگیرید.
مزایای هوش هیجانی بالا در کودکان
- مدیریت بهتر تعارضات احتمالی با هم سن و سالان یا اعضای خانواده و در نتیجه روابط بهتر
- ایجاد تعامل بهتر با افراد دیگر در بزرگسالی و روابط شخصی و کاری بهتر در زندگی
- سلامت روان بیشتر در بزرگسالی و کسب موفقیت در زمینههای مختلف
- احتمال کمتر ابتلا به افسردگی یا بیماریهای روانی
- ایجاد ارتباط منطقی با دیگران و موقعیتها به دلیل هوش هیجانی بالا
- کنترل بهتر عواطف و احساسات در شرایط اضطراب یا عصبانیت
- روابط دوستانه عمیق و سالم این کودکان با هم سن و سالهای خود
نقش والدین در تقویت هوش هیجانی کودک
والدین در تقویت هوش هیجانی کودکان نقش بسیار مهمی دارند. والدین اولین مربیان کودک در زندگی هستند که در شکل گیری شخصیت آنها تاثیر بسیار زیادی دارند. با توجه به این که والدین اولین الگوهای عاطفی برای فرزندان خود هستند، اما میتوانند با مدل سازی رفتارهای مثبت، به کودکان یاد دهند که چگونه احساسات خود و دیگران را شناسایی و مدیریت کنند.
تکنیکهای ساده افزایش و تقویت هوش هیجانی کودکان
برای افزایش و تقویت هوش هیجانی کودکان میتوان از تکنیکهای ساده و موثری استفاده کرد. نکته مثبت این است که با تمرین میتوان EQ را افزایش داد. انجام رفتارهای درست، به مغز کمک میکند تا با خودکار کردن این رفتارها، آنها را جایگزین رفتارهای نادرست کند. این تکنیکها، به ظاهر ساده هستند اما انجام آنها به شما کمک میکند تا مهارتهای عاطفی و اجتماعی فرزندانتان را تقویت کرده و آنها را برای مواجهه با چالشهای زندگی آماده کنید.
اگر می خواهید با بهترین اسباب بازی های آموزشی برای کودکان آشنا شوید، می توانید از وبلاگ بازی سازان استفاده کنید.
آموزش همدلی به کودک
آموزش همدلی و درک متقابل به کودکان موجب میشود تا این دسته از کودکان، به فرآیند فکر و احساسات دیگران توجه زیادی داشته و نسبت به واکنشهای احساسی اطرافیان خود حساستر از سایر افراد باشند. این ویژگیها موجب میشود تا کودکان بهتر از سایر افراد با دیگران ارتباط برقرار کنند. والدین میتوانند با مثالهای روزمره و داستانها به کودکان آموزش دهند که چگونه احساسات دیگران را درک کرده و نسبت به آنها واکنش مناسبی نشان دهند.
تمرین مهارت حل مسئله
والدین میتوانند به جای حل مشکلات کودکان، آنها را تشویق کنند تا خودشان به دنبال راه حل بگردند. این کار به تقویت اعتماد به نفس و مهارتهای حل مسئله کودک کمک میکند. زمانی که کودک از نظر احساسی در فشار است، با آن مدارا کنید تا یاد بگیرد نیازی نیست همیشه به احساسات خود واکنش سریع نشان دهد. به او یاد بدهید زمانی که فشار احساسات او کمتر شد، میتواند به حل مشکل بپردازد.
تشویق برای بیان احساسات
توجه، یکی از اصلیترین نیازهای هر کودکی است. گاهی تنها نیاز است به احساسات او گوش دهید. برای این که کودک به راحتی بتواند با شما از احساسات خود صحبت کند، نیاز است تا احساس امنیت کرده و به شما اعتماد کند. اگر میخواهید کودک بیشتر با احساسات خود آشنا شود، میتوانید از او بخواهید احساسات مختلف را با استفاده از رنگهای متفاوت نقاشی کرده و یا با رنگ آمیزی چهرههای مختلف، احساساتی مانند شادی، غم، خشم و ترس را نشان دهند. انجام این کار به کودکان کمک میکند تا احساسات خود را آسانتر شناسایی و بیان کرده و مهارتهای ارتباطی آنها نیز تقویت شود. در کنار این موارد، تشویق برای بیان احساسات موجب تقویت هوش هیجانی کودکان نیز میشود.
درک و پذیرش کودک به جای قضاوت
به جای قضاوت کودک، با او همدلی کنید و احساساتش را بپذیرید. وقتی کودک از مسئلهای ناراحت یا عصبانی است، به جای گفتن “چرا اینقدر ناراحت یا عصبانی هستی؟” میتوانیم بگوییم: “میفهمم که این مسئله برای تو سخت است.” این نوع پاسخ، به کودک احساس امنیت و فهم را منتقل کرده و به او کمک میکند تا احساساتش را بهتر بشناسد و بیان کند. پذیرش احساسات به جای قضاوت، به رشد هوش هیجانی و اعتماد به نفس کودکان کمک میکند.
الگو او باشید
شما اولین معلم کودکتان هستید و باید بدانید که کودکان به طور طبیعی از والدین و بزرگترهای خود الگو میگیرند. نشان دادن احساسات، مدیریت خشم، بیان شادی و ناراحتی به صورت سالم به تقویت هوش هیجانی کودکان کمک میکند. با بیان احساسات در جای خود و به صورت درست میتوانید به کودک یاد دهید که این احساسات طبیعی هستند تا راحتتر آنها را بپذیرد.
بازی برای تقویت هوش هیجانی کودکان
بسیاری از کودکان و حتی بزرگسالان، نمیتوانند چالشهای احساسی و عمیق خود را در قالب کلمات توضیح دهند. کودکان میتوانند این چالشها را به صورت نمادین در بازی نشان دهند و مشکل را حل کنند بیآنکه حرفی دربارهاش زده باشند. بازیهای مناسب برای تقویت هوش هیجانی، مانند بازیهای نقش آفرینی، بازیهای همکاری و حل مسئله، کودکان را برای مواجه شدن با احساسات مختلف آموزش میدهند و آنها را در یادگیری و نحوه مدیریت احساساتی مانند خشم، ترس و اضطراب راهنمایی میکنند.
بازیهای بسیار زیادی وجود دارند که برای افزایش EQ کودکان مناسب هستند. در ادامه برخی از بازیهایی که به تقویت هوش هیجانی کودکان کمک میکند را بیان کردهایم:
بازی ساخت چهرهها و حالتهای مختلف
با استفاده از نقاشی و یا خمیر بازی، از کودک بخواهید تا حالتهای مختلف چهره در زمان تجربه حسهای مختلف مانند خشم، غم، ترس، شادی و… را خلق کند. این بازی به شناسایی و بیان احساسات کمک کرده و مهارتهای همدلی را تقویت میکند.
داستان سرایی و شخصیت پردازی
یک داستان با شخصیتها و احساسات مختلف تعریف کنید و از کودک بخواهید تا با قرار دادن خود به جای آن افراد، احساسات آنها را حدس بزند. این بازی کمک میکند تا کودک احساسات دیگران را بهتر درک کند. شرکت در تئاترها و یا برگزاری نمایشها، کودک را درگیر درک حالتهای مختلف احساسی میکند.
بازیهای گروهی
بازیهای گروهی دسته دیگری هستند که به تقویت هوش هیجانی کودکان کمک میکنند. کودکان در بازیهایی مانند پانتومیم یا گرگم به هوا کار گروهی و همدلی را یاد گرفته و به تقویت مهارتهای اجتماعی خود میپردازند.
ورزش کردن
ورزش کردن تاثیرات بسیار خوبی برای تقویت هوش هیجانی کودکان دارد. بهبود روابط اجتماعی، افزایش احساس خوب به دلیل ترشح هورمونهای خوشحالی مانند اندورفین و سروتونین، بهبود تمرکز و توجه و مدیریت بهتر هیجان از مزایای ورزش کردن است.
در نهایت، بهترین روش افزایش و تقویت هوش هیجانی کودکان چیست؟
تا اینجا متوجه شدیم که کودکان با هوش هیجانی بالا، قدرت پیش بینی بهتری نسبت به عملکرد خود و دیگران دارند. این کودکان چالشهای احساسی خود را به راحتی شناسایی و حل کرده و کمتر دچار حواس پرتی میشوند. با توجه به موارد گفته شده، این کودکان بیشتر از سایر هم سن و سالانشان به اهداف خود دست پیدا میکنند. تقویت هوش هیجانی به سادگی از طریق نکات گفته شده و یا اجرای بازیها افزایش مییابد. با رعایت موارد گفته شده میتوانید کودکانی سالمتر و با مهارتهای بیشتری در زمینه روابط فردی، اجتماعی، شغلی، احساسی و… تربیت کنید.
خرید تجهیزات خانه بازی و مهد کودک از بازی سازان
اگر از علاقهمندان به سرمایه گذاری در بخش تفریحات کودکان هستید و قصد راهاندازی یک خانه بازی را دارید یا به دنبال تجهیز مهد کودک خود به وسایل بازی و سرگرمی کودکان هستید، مجموعه بازی سازان به عنوان بزرگترین و مجهزترین مرکز پخش تجهیزات مهد کودک در خدمت شماست .
مشاورین بازی سازان به صورت 24 ساعته و کاملاً رایگان آماده پاسخگویی به سؤالات شما درباره تجهیز خانه بازی کودک، خرید تجهیزات خانه بازی، استخدام یا جذب پرسنل خانه بازی یا خرید تجهیزات مهد کودک عمده هستند.
پس از مطالعه این مقاله، شما چه راههای دیگری برای تقویت هوش هیجانی کودکان میشناسید؟
Instagram
Twitter
Youtube
Whatsapp
Linkedin
Facebook
Tumblr
Reddit