کم تحرکی کودکان یکی از مشکلات دنیای دیجیتال امروز است که به دلیل افزایش تقاضای بازیهای رایانهای و… در میان بچهها، باعث به وجود آمدن مسائل مختلفی میشود. یکی از مسائلی که کمبود فعالیت بدنی به دنبال دارد، افزایش تجمع چربی در بدن است که مشکلاتی مانند دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی و فشار خون بالا را به همراه دارد. ورزش نکردن موجب کاهش تولید هورمونهای مفید برای سلامت روان میشود.
علاوه بر این، کم تحرکی به کاهش اعتماد به نفس و مشکلات در تعاملات اجتماعی کودک میانجامد. از سوی دیگر فعالیت بدنی منظم و تقویت مهارتهای حرکتی نه تنها سلامت جسمی، بلکه بهبود خلق و خو و کاهش مشکلات روانی را به همراه دارد. در ادامه بیشتر به عوارض کم تحرکی کودکان و همچنین ارائه راهکارهایی برای از بین رفتن این مشکل میپردازیم. پس در ادامه برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این موضوع همراه بازی سازان باشید.
فهرست مطالب
Toggleکم تحرکی چیست؟
کم تحرکی وضعیتی است که در آن فرد فعالیت بدنی کافی ندارد و بیشتر زمان خود را در طول روز به صورت نشسته یا بدون حرکت سپری میکند. این مسئله بسته به عوامل مختلفی مانند وابستگی به تکنولوژی، سبک زندگی نشسته، مشکلات روانی یا ورزش نکردن ایجاد میشود.
کم تحرکی و تاثیر آن با اعتماد به نفس و روابط اجتماعی
کم تحرکی میتواند اثر منفی بر اعتماد به نفس و روابط اجتماعی کودکان داشته باشد. معمولا کودکانی که کمتر تحرک دارند، در برقراری ارتباط با دیگران و تعاملات اجتماعی با مشکلات بیشتری مواجه میشوند. کمبود تعاملات اجتماعی، میتواند احساس تنهایی و انزوا در آنها ایجاد کند. از سوی دیگر، فعالیتهای ورزشی نه تنها به تقویت جسم کمک میکند، بلکه موجب افزایش روحیه کودکان میشود.
تشویق برای انجام فعالیتهای ورزشی و فعالیتهای بدنی، میتواند به بهبود اعتماد به نفس و روابط اجتماعی کودکان کمک شایانی کند.
رابطه کم تحرکی و اضافه وزن
کم تحرکی و اضافه وزن رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند. زمانی که فعالیت روزانه کودکان کم است، بدن نمیتواند انرژی اضافی را بسوزاند و این انرژی، به صورت چربی در بدن ذخیره میشود. درست است که متابولیسم کودکان بالا است و آنها نیاز به انرژی بالاتری نسبت به سایر افراد دارند ولی کم تحرکی در آنها میتواند منجر به افزایش وزن و بروز اضافه وزن یا چاقی شود.
علاوه بر این، کم تحرکی باعث کاهش متابولیسم بدن میشود که این مسئله نیز در نهایت افزایش وزن را به دنبال دارد. انجام فعالیتهای بدنی منظم میتواند به پیشگیری از اضافه وزن و چاقی کمک کند و سلامت جسمی فرد را بهبود بخشد.
کم تحرکی و مشکلات تحصیلی کودکان
کم تحرکی کودکان میتواند تاثیرات منفی بر عملکرد آنها داشته باشد. یکی از مزایای فعالیت بدنی، بهبود جریان خون و اکسیژنرسانی به مغز است که موجب تقویت تمرکز، حافظه و توانایی حل مسئله میشود. کاهش توجه، خستگی زودهنگام و اختلال در یادگیری چند نمونه از مشکلات کم تحرکی در دوران مدرسه کودکان است. علاوه بر این، کم تحرکی میتواند باعث افزایش اضطراب و استرس شود که بر روی عملکرد تحصیلی تاثیر منفی میگذارد.
تحقیقات نشان میدهند که کودکان فعال با سطح مناسبی فعالیت بدنی، در دروس خود موفقتر از کودکان کم تحرک هستند و سطح انرژی، وضعیت روحی و روانی بهتری نسبت به سایر افراد دارند. تشویق کودکان به انجام فعالیتهای بدنی منظم تنها به سلامت جسمی آنها کمک نمیکند، بلکه بهبود عملکرد تحصیلی و کاهش مشکلات یادگیری نیز میتواند از عوامل انجام فعالیت بدنی به صورت منظم باشد.
رابطه مستقیم کم تحرکی و اختلال خواب در کودکان
کم تحرکی در کودکان رابطه مستقیمی با اختلال خواب دارد. زمانی که کودکان فعالیت بدنی کافی ندارند، انرژی اضافی در بدن آنها ذخیره شده و میتواند در بیخوابی آنها اثر داشته باشد. از طرفی دیگر، کم تحرکی میتواند کیفیت خواب را نیز مختل کند.
فعالیت بدنی منظم به تنظیم الگوهای خواب کمک کرده و موجب افزایش عمق و کیفیت خواب شبانه میشود. بنابراین، فعالیت بدنی منظم تنها به پیشگیری از چاقی کمک نمیکند، بلکه برای بهبود کیفیت خواب کودکان نیز مفید بوده و از بروز مشکلات خواب جلوگیری میکند.
نقش خانه بازیها در از بین بردن کم تحرکی کودکان
والدین میتوانند با استفاده از روشهای مختلف، کودکان را به تحرک بیشتر علاقهمند کنند. فعالیتهای بدنی باید برای کودکان جذاب باشند تا به بخشی از عادتهای روزانه کودک تبدیل شود. برای مثال، والدین میتوانند به همراه کودکان به پیادهروی، دوچرخهسواری یا بازیهای ورزشی مانند فوتبال و بسکتبال بپردازند. علاوه بر این، یکی از تفریحات جذاب کودکان که فعالیت بدنی آنها را نیز افزایش میدهد، بازی کردن در خانه بازیها است.
این فضاها با وجود تجهیزاتی مانند تاب و سرسره، استخر توپ، سافت پلی گراند، ترامپولین، بازیهای تعادلی و… موجب تقویت عضلات و مهارتهای حرکتی و همچنین رشد مهارتهای اجتماعی با توجه به ارتباط با سایر افراد میشود.
در نهایت، آیا واقعا کم تحرکی با چاقی و مشکلات روانی ارتباط دارد؟
بله، باید گفت که کم تحرکی ارتباط قوی با چاقی و مشکلات روانی کودکان دارد. همانطور که در این مطلب به آن پرداختیم، کم تحرکی میتواند یکی از دلایل اصلی اضافه وزن کودکان باشد و در ادامه برای آنها مشکلاتی مانند اختلالات خواب، مشکلات تحصیلی، کاهش اعتماد به نفس، افسردگی و… را ایجاد کند.
در صورتی که این وضعیت ادامه داشته باشد، در آینده نیز کودکان دچار مشکلات مختلف مانند بیماریهای جسمی، فشار خون، مشکلات روانی و اختلالات خلقی خواهند شد. شرکت بازی سازان مفتخر است تا در حوزه تفریحات و سرگرمی کودکان با راه اندازی هزاران خانه بازی در ایران، نقش مفیدی در ایجاد فضای مناسب و استاندارد برای فعالیت بدنی و سرگرمی کودکان ایفا میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره راه اندازی و یا خرید تجهیزات خانه بازی با کارشناسان این شرکت تماس بگیرید.
فرم درخواست مشاوره