حضور در مهدکودک نقش مهمی در رشد جسمی و روانی کودکان دارد. کودکان با توجه به شرایط خانوادگی، مانند شاغل بودن یک یا دو نفر از والدین ممکن است از 3 ماهگی تا شش سالگی، حضور در مهدکودک را تجربه کنند.
اهمیت مهدکودک برای کودکان این است که به آنها کمک میکند رفتار اجتماعی و نحوهی برخورد با هم سن و سالهای خود را یاد بگیرند. برای تاسیس یک مهدکودک به طرح توجیهی و یا بیزینس پلن مهدکودک نیاز است.
بیزینس پلن مهدکودک نقشهی راهی برای رسیدن به اهداف موسسان مهدکودک تعیین میکند و درواقع روشی برای ترسیم آینده محسوب میشود. در ادامه طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی را با بررسی روش دریافت مجوز، امکانات اولیه، سرمایهی مورد نیاز و درآمدها بررسی میکنیم.
هدف تاسیس مهدکودک
راهاندازی مهدکودک میتواند یکی از کارهای پرسود باشد. کارآفرینهایی که هم به آموزش کودکان علاقه دارند و هم به دنبال کسب سود هستند، میتوانند وارد این حرفه شوند. پیش از تاسیس مهدکودک، کارآفرینان نیاز به بیزینس پلن مهدکودک دارند و در وهلهی اول باید هدف خود را از تاسیس مهدکودک مشخص کنند.
منظور از مشخص کردن هدف، تعیین تعداد کودکانی است که میخواهید از آنها نگهداری کنید، رنج سنی کودکان «مثلا فقط کودکان 2 تا 6 سال پذیرش شوند»، نوع آموزشهایی که قرار است به کودکان ارائه دهید . که شامل: آموزش زبان، آموزش قرآن، کلاسهای مختلف و… میشود.
و سایر مسائلی است که برای طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی لازم میشود. مسائل زیادی باید در یک طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی مورد بررسی قرار بگیرند. مواردی مانند محل تاسیس مهدکودک، بیمه، استخدام کارکنان، برنامهی درسی، تبلیغات و نحوه ثبتنام کودکان. در ادامهی این مطلب، به صورت مفصل با نمونه تکمیل شده طرح کسب و کار مهدکودک آشنا میشویم.
مراحل بیزینس پلن مهدکودک
- تامین امکانات اولیه
- کسب پروانه فعالیت
- استخدام کارکنان
- ثبتنام کودکان
- خدمات
حال هرکدام از این موارد را بر اساس طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی، به صورت جداگانه تحلیل میکنیم.
1. تامین امکانات اولیه
امکانات اولیه در طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی، شامل محل تاسیس مهدکودک و وسایل آموزشی و تفریحی مورد نیاز برای کودکان میشود. برای اینکه مهدکودک واجد شرایط کسب پروانهی فعالیت باشد، موسس باید یک سری نکات را در مورد محل مورد نظر برای تاسیس مهد رعایت کند.
برای مثال برای اجرای بیزینس پلن مهدکودک، ساختمانی که برای مهدکودک در نظر گرفته میشود باید در مالکیت یا اجاره رسمی موسس یا مدیر موسسه (دفاتر مشاور املاک دارای کد رسمی) باشد، زیرا ارائه اجاره نامه جهت صدور پروانه فعالیت الزامی است. همچنین محل تاسیس مهدکودک باید از خیابانهای پر تردد، مراکز پرسروصدا، خطوط راه آهن، کشتارگاه، محل انباشت زباله و سایر مراکزی که تولید دود، بو، گردوغبار و آلودگی مینمایند فاصله داشته باشد.
در طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی، بهتر است ساختمان مهدکودک یک یا حداکثر دو طبقه باشد. در صورتی که ساختمان دو طبقه باشد، بهتر است طبقهی دوم به نگهداری از کودکان شیرخوار و نوپا و طبقه اول به کودکان در سنین بالاتر اختصاص یابد. در این مرحله از بیزینس پلن مهدکودک یک سری موارد دیگر هم از جمله رعایت تعداد و سایز سرویسهای بهداشتی، به صورتی که به ازاء هر 20 کودک یک توالت و یک دستگاه دستشویی تعبیه شده باشد، هم باید رعایت شود.
اگر در هنگام هدفگذاری بیزینس پلن مهدکودک خود، نگهداری از کودکان شیرخوار را هم مدنظر قرار دادهاید، باید در ساختمان مهدکودک 3 متر مربع برای هر کودک در نظر بگیرید. همچنین حداکثر ظرفیت کلاسهای آموزشی برای کودکان 15 تا 20 نفر در هر کلاس است.
در مورد وسایلی که باید در زمان اجرای این مرحله از بیزینس پلن مهدکودک خریداری شود هم نکاتی وجود دارد؛ اگر برای هر کدام از فعالیتهایی که در مهد انجام میگیرد فضایی مجزا در نظر گرفتهاید، پس به وسایل مناسب هر کدام از این اتاقها هم نیاز پیدا خواهید کرد.
برای مثال در یک نمونه تکمیل شده طرح کسب و کار مهدکودک، اتاقی برای برگزاری کلاسهای آموزشی، اتاق ناهار خوری و اتاقی برای بازی کودکان تعبیه شده است. در نتیجه در این طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی، کلاسهای آموزشی باید مجهز به میز، صندلی، وسایل آموزشی، کمک آموزشی، وسایل بازی مناسب گروههای سنی و …باشند.
اتاق بازی باید مجهز به خانه عروسکی و دیگر اسباب و لوازم مناسب بازی کودکان در سنین مختلف باشد و در نهایت اتاق ناهار خوری باید مجهز به میز و صندلی و وسایل غذاخوری مناسب برای کودکان باشد. تعداد اتاقها و وسایل مورد نیاز برای هرکدام، به بیزینس پلن مهدکودک بستگی دارد.
علاوه بر امکانات اولیهای که ذکر شد، یک نمونه تکمیل شده طرح کسب و کار مهدکودک موارد دیگری را هم رعایت میکند؛ برای مثال حیاط یا فضای بازی باید ایمن سازی شده و حداقل به مساحت 50 متر مربع باشد.
همچنین بر طبق طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی، محوطه بازی باید مجهز به وسایل بازی مانند تاب، سرسره، الاکلنگ و سایر وسایل بازی مخصوص کودکان باشد.
سیستم گرمایشی و سرمایشی مناسب، وجودکپسول اطفاء حریق برای هرطبقه، ایمن سازی پلهها (در صورت وجود)، شیشهها، ارتفاعات، پریزها، وسایل حرارتی و…، نصب هواکش و استفاده از کف پوش مناسب و مواد لازم بهداشتی هم از دیگر نکاتی هستند که باید در بیزینس پلن مهدکودک مورد توجه قرار بگیرند.
2. کسب پروانه فعالیت
بعد از اینکه طبق بیزینس پلن مهدکودک امکانات اولیهی مورد نیاز تهیه شد، در مرحلهی بعد باید برای دریافت پروانهی فعالیت از سازمان بهزیستی اقدام کنید. البته اگر کمبودی در شرایط مورد نیاز برای کسب این مجوز داشتید، باید طبق مهلت یک ساله این کمبودها را برطرف کنید و برگه درخواست صدور پروانه فعالیت را به بهزیستی شهرستان تحویل نمایید.
بعد از ارسال درخواست، حداکثر یک هفته طول میکشد تا معاون امور اجتماعی بهزیستی استان گزارش کارشناس امور کودکان و نوجوانان را با خلاصه پرونده در کمیته مطرح کند تا نسبت به تطبیق شرایط ساختمانی، تجهیزاتی، بهداشتی، نیروی انسانی و… با مفاد این آئین نامه اقدام، و در مدت مقرر موضوع را جهت صدور پروانه فعالیت به کمیسیون ارجاع نماید.
در صورتی که مهدکودک مذکور تمامی شرایط قانونی را رعایت کرده باشد، کمیسیون صدور پروانه فعالیت بهزیستی استان بعد از وصول اعلام نظر کارشناسی کمیته نظارت تخصصی استانی، پروانهی فعالیتی به مدت 3 سال صادر میکند. در یک نمونه تکمیل شده طرح کسب و کار مهدکودک، پروانه فعالیت هر سه سال یک بار قابل تمدید است.
3. استخدام کارکنان
مرحلهی بعدی در یک طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی، استخدام کارکنان است. این مرحله در بیزینس پلن مهدکودک از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا کارکنان و مربیان مهدکودک نقش زیادی بر کودکانی دارند که در مهد ثبتنام میکنند.
علاوه بر مواردی مانند خوشرویی و داشتن دانش رفتار درست با بچهها، مربیان و کارکنانی که در مهدکودک استخدام میشوند باید دارای شرایط قانونی خاصی باشند. این شرایط در یک بیزینس پلن مهدکودک شامل موارد زیر میشوند:
· موسس مهدکودک در بازی سازان
برای اجرای یک طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی، موسس مهدکودک باید دارای شرایط زیر باشد:
- اعتقاد به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان رسمی تصریح شده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
- تابعیت جمهوری اسلامی ایران.
- دارای مدرک کارشناسی و یا مدارک بالاتر.
- حداقل 25 سال سن داشته باشد.
- در استان محل تاسیس مهدکودک سکونت داشته باشد.
- همچنین موسس مهدکودک باید دورههای آموزشی خاصی را با موفقیت به پایان برساند.
· کارکنان مهدکودک
در یک طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی، موسس مهدکودک باید نیروی انسانی متخصص مورد نیاز را استخدام کند. نیروی انسانی با توجه به فعالیتهایی که باید هنگام اجرای بیزینس پلن مهدکودک انجام شود، شامل موارد زیر است:
- مدیرمهدکودک.
- معاون مهدکودک: « معاون باید دارای مدرک تحصیلی کارشناسی یا بالاتر برای مهدهای کودک با ظرفیت بیش از 100 نفر باشد.»
- مربی مهدکودک: «سن مربی باید حداقل 20 سال باشد و حداقل مدرک دیپلم داشته باشد. همچنین به ازای هر 10 کودک شیرخوار و 15 کودک نوپا، یک مربی برای مهدکودک نیاز است.»
- کمک مربی مهدکودک: « در یک نمونه تکمیل شده طرح کسب و کار مهدکودک، کمک مربی باید تحصیلاتی کمتر از دیپلم داشته باشد. به ازای هر 10 کودک شیرخوار و 15 کودک نوپا، یک کمک مربی نیاز است.»
- خدمتکار:«یک نفر به ازای هرپنجاه کودک.»
- با توجه به طرح تاسیس مهدکودک خصوصی، ممکن است ردههای شغلی دیگری هم برای مهدکودک نیاز باشد، مانند آشپز، کمک آشپز، سرایدار، پزشک،کارشناس بهداشت و تغذیه و روانشناس به صورت پاره وقت.
4. ثبتنام کودکان
ثبتنام کودکان نیز با توجه به بیزینس پلن مهدکودک انجام میگیرد. تعداد و رنج سنی کودکانی که برای نگهداری در مهدکودک پذیرفته میشوند، به امکانات موجود و تعداد کارکنان مهدکودک بستگی دارند.
برای مثال اگر در یک نمونه تکمیل شده طرح کسب و کار مهدکودک، کودکان شیرخوار را هم ثبتنام کنند، ساختمان باید دارای اتاق مخصوص شیرخوارها و مربیهایی برای نگهداری از آنها باشد. شهریه نیز با توجه به قوانین مصوب و البته میزان خدماتی که مهدکودک ارائه میکند، تعیین میشود.
خدمات
با توجه به بیزینس پلن مهدکودک، خدمات هر مرکز ممکن است، متفاوت باشد. در طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی، هر کدام از کارکنان مهدکودک وظایف خاصی در قبال مشتریان دارند. در یک نمونه تکمیل شده طرح کسب و کار مهدکودک، خدماتی که هر یک از کارکنان باید ارائه دهند، به شرح زیر است:
- خدماتی که موسس باید ارائه دهد:
- پرداخت حقوق و مزایا و بیمه کارکنان براساس قوانین و مقررات وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی.
- بیمه کردن کودکان و ساختمان مهدکودک.
- استخدام مدیر و مربیان واجد شرایط و مطابق با بیزینس پلن مهدکودک.
- تامین استانداردهای ساختمانی و تجهیزات مهدکودک از نظر فنی، ایمنی و بهداشتی.
- خدماتی که مدیر مهدکودک باید ارائه دهد:
- فراهم آوردن فرصت مناسب برای آشنایی کودکان با ارزشهای اخلاقی و اسلامی و آموزش مفاهیم قرآنی.
- حضور مستمر در مهدکودک در ساعات فعالیت مقرر.
- تهیه و تنظیم و اجرای برنامههای بلند مدت و کوتاه مدت مهد کودک.
- اجرای آئین نامهها، دستورالعملها و بخشنامههای ارسالی و همکاری با سازمان بهزیستی استان.
- تنظیم پرونده ثبت نام کودکان شامل مشخصات فردی، خانوادگی و گواهی واکسیناسیون و گواهی صحت سلامت و …
- تشکیل جلسات منظم با اولیاء جهت آشنا ساختن اولیاء با امور تربیتی، آموزشی، بهداشتی و اجتماعی کودکان.
- معرفی جانشین واجد شرایط(مورد قبول سازمان) به هنگام عدم حضور در مهدکودک، مثل زمان استفاده از مرخصی، بیماری و فوت .
- شرکت فعال در دورههای آموزشی مورد نیاز.
- خدماتی که مربی و کمک مربی باید انجام دهند:
- حضوردر مهدکودک در تمام ساعات موظف کار روزانه، مراقبت، پرورش و آموزش کودکان در طی ساعات کار تعیین شده.
- تلاش درجهت پرورش کودکان درابعاد زیستی، روانی و اجتماعی در پرتو مفاهیم دینی و مذهبی و مضامین علمی.
- تهیه و تنظیم طرح برنامه روزانه کودکان در چارچوب بیزینس پلن مهدکودک و اجرای صحیح آن.
- توجه به حضور و غیاب کودکان، و اعلام غیبت آنها به مدیر مهد کودک.
- اجرای صحیح برنامه تغذیه کودکان، دادن غذا به کودکان شیرخوار و نوپا و حضور در تمام ساعات صرف غذای کودکان.
- نظارت بر چگونگی وضع بهداشت فردی کودکان.
سرمایه مورد نیاز برای تاسیس مهدکودک
در یک طرح توجیهی مهدکودک خصوصی، عمده هزینهی مورد نیاز برای خرید ملک است. هزینهی خرید ساختمان با توجه به محلی که برای خرید ملک انتخاب میکنید، متفاوت است.
علاوه بر هزینهی خرید ساختمان، هزینهی دکوراسیون و آماده سازی محل مطابق با بیزینس پلن مهدکودک و همچنین هزینهی خرید تجهیزات و وسایل بازی هم باید در نظر گرفته شود. اگر بخواهیم یک نمونه تکمیلی طرح کسب و کار مهدکودک را در نظر بگیریم، برای تاسیس یک مهدکودک متوسط، حدود 500 میلیون تومان سرمایه لازم است.
با این حال هزینهی دقیق مورد نیاز برای همهی مهدکودکها یکسان نیست و هرکدام با توجه به طرح توجیهی مورد نظر خود به سرمایهی متفاوتی نیاز دارند. همچنین علاوه بر این هزینهها، باید هزینه لازم برای تبلیغات را نیز در نظر گرفت.
درکل هزینهها در تهران حدود 30 درصد بیشتر از شهرستانها هستند. برای مثال در سال گذشته برای اجاره یک ساختمان مناسب برای مهدکودک در تهران حدود 70 میلیون رهن و ماهی 6 میلیون اجاره لازم بود.
خرید تجهیزات نورپردازی هم با توجه به شهری که در آن وسایل را خریداری میکنید، ممکن است بین 8 تا 10 میلیون متفاوت باشد. برای خرید وسایل بازی مخصوص کودکان و تجهیز اتاق بازی، به مبلغی حدود 20 میلیون نیاز دارید.
تبلیغات
روشهای زیادی برای تبلیغ مهدکودک وجود دارد. بعضی از این روشها را در زیر آوردهایم.
- قبل از هر چیز باید یک لوگو برای مهدکودک خود طراحی کنید که در ذهن کودکان و والدین آنها بماند. برای طراحی لوگو بهتر است از رنگهای شاد و فونتهای دوستانه استفاده کنید.
- اگر قصد دارید کارت ویزیت برای موسسه خود طراحی کنید هم به یا داشته باشید که رنگهای روشن باعث جذابیت بیشتر کارت ویزیت شما میشوود و توجه مشتریان را جلب میکند.
- بر اساس بیزینس پلن مهدکودک خود، میتوانید از طریق رسانهها، فضای مجازی، پخش کردن تراکت در اماکن عمومی و… هم تبلیغ کنید. فقط این نکته را به خاطر داشته باشید که بهتر است در فصل بهار و تابستان برای مهدکودکها تبلیغ کرد، در این صورت قبل از شروع سال تحصیلی جدید افراد بیشتری را با مهدکودک خود آشنا خواهید کرد.
- روی وسیلهی نقلیهی خود برچسبهایی از لوگوی مهدکودک خود بچسبانید.
- با توجه به بیزینس پلن مهدکودک، میتوانید در طول سال مراسم تفریحی برای کودکان برگزار کنید.
- برای مهدکودک خود وبسایت و پیج در شبکههای اجتماعی مختلف بسازید.
پلن مهدکودک
برای اینکه ذهنیت روشنتری نسبت به پلن مهدکودک داشته باشید، پلن یک مهدکودک را در ادامه شرح دادهایم.
- نام مهدکودک: نانجینگ گلکسی
- محل احداث: چین
- مساحت: حدود 4000 متر
- توضیحات: این مهدکودک از 7 ساختمان کانتینر شکل ساخته شده است و 12 کلاس دارد. هر ساختمان برای آموزش و تفریح گروهی از کودکان است.
فضای داخلی هر کدام از این ساختمانها با تم خاصی طراحی شده است و حیاط داخل مجموعه، فضای داخلی را از فضای عمومی جدا میکند. میتوانید نقشهی ساختمان را در تصاویر زیر مشاهده کنید.
درآمد مهدکودکها
درست است که درآمد مهدکودکها به تعداد کودکانی که در آن مهد ثبتنام میکنند، بستگی دارد، ولی مدیران مهدکودکها میتوانند از طریق استراتژیهای درست، مشتریان راضی و وفاداری برای کسب و کار خود ایجاد کنند و درآمد خود را بالا ببرند.
این روزها با تبلیغات از طریق فضای مجازی هم امکان جذب مشتریهای بیشتر وجود دارد، در نتیجه سود مهدکودک از این طریق بالا میرود. در کل اگر موسسان طبق بیزینس پلن مهدکودک خود جلو بروند، میتوانند به سود قابل توجهی برسند.
با توجه به اینکه امروزه به دلایل مختلفی مانند شاغل شدن والدین، فقدان تفریح مناسب برای کودکان و رواج آپارتمان نشینی، کسب و کار مهدکودکها رونق یافته است، بسیاری از کارآفرینان به سوی تاسیس چنین مراکزی میروند.
همانطور که در طرح توجیهی تاسیس مهدکودک خصوصی هم ذکر شد، برای تاسیس مهدکودک شرایط خاصی مورد نیاز است، با این حال این شرایط خیلی دشوار نیستند و افرادی که به مشاغل آموزشی علاقه دارند، میتوانند کسب و کار خود را با توجه به راهنماییهای ارائه شده، آغاز کنند.