مقالات بازی سازان

بازی برای کودکان دبستانی

بازی برای کودکان در کلاس

بازی برای کودکان دبستانی

دوره دبستان یکی از مهم‌ترین مقاطع تحصیلی کودکان است که اجرای بازی‌های مناسب، به رشد شخصیتی و مهارت‌های کودکان کمک می‌کند. انجام بازی گروهی در مدرسه به کودکان کمک می‌کند تا همکاری، همدلی و روحیه‌ی تیمی را تجربه کنند. طبق تحقیقات انجام شده، بازی به کاهش استرس و اضطراب، افزایش اعتماد به نفس و بهبود سلامت روانی کودکان کمک می‌کند. بازی در مدارس تنها یک فعالیت سرگرم‌کننده نیست و می‌توان آن را به عنوان یک ابزار آموزشی و توسعه‌ای بسیار مهم و اثربخش دانست.

در اغلب اوقات، کودکان دبستانی در زمان استراحت در کلاس و یا زنگ تفر یح با همکلاسی‌های خود بازی می‌کنند. از این رو در ادامه به معرفی انواع بازی‌هایی که کودکان می‌توانند در کلاس درس و یا حیاط مدرسه بازی کنند می‌پردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با بازی برای کودکان دبستانی همراه بازی سازان باشید.


بهترین بازی‌های کلاسی برای کودکان دبستانی

همه ما از این موضوع آگاه هستیم که یادگیری در محیطی شاد و پویا آسان‌تر اتفاق می‌افتد. بازی‌های کلاسی و فعالیت‌های خلاقانه در کلاس درس، به کودکان امکان می‌دهد تا از طریق بازی به یادگیری بپردازند و مهارت‌های مختلفی را توسعه دهند. در ادامه به معرفی چند بازی که می‌توانید در زمان استراحت کودکان در کلاس انجام دهید، پرداخته‌ایم.

اسم فامیل

گروه سنی: 8 سال به بالا

تعداد بازیکن: بیش از 2 نفر

بازی اسم و فامیل یکی از بازی‌ برای کودکان دبستانی است که خواندن و نوشتن را یاد گرفته‌اند. این بازی را می‌توان هم با تعداد نفرات بالا انجام داد و هم کودکان را به چند گروه مختلف تقسیم کرد. در این بازی نیاز به چند برگه و خودکار است تا مواردی مانند نام، نام خانوادگی، رنگ، شهر، کشور، خودرو و نام حیوان را به صورت ستونی بر روی آن بنویسند. سپس مربی یکی از حروف الفبای فارسی را انتخاب می‌کند. در ادامه کودکان باید موارد خواسته شده را بر اساس حرف ابتدایی اعلام شده توسط مربی، نام ببرند. فردی که به عنوان اولین نفر همه موارد را بنویسد با گفتن استوپ بازی را متوقف کرده و بقیه افراد هم موظفن تا دیگر به نوشتن ادامه ندهند.

بر اساس توافقی که قبل از شروع بازی شکل گرفته نحوه امتیازدهی در هر مرحله انجام می‌شود تا در نهایت فردی که بیش‌ترین امتیاز را کسب کند، به عنوان برنده شناخته می‌شود.

اسم فامیل بازی برای کودکان دبستانی

هوپ

گروه سنی: 8 به بالا

تعداد بازیکن: 10 نفر

بازی هوپ یکی از موارد بازی با اعداد است که در آن با گفتن عدد یک توسط نفر اول، بازی شروع می‌شود. نفر دوم عدد 2، نفر سوم عدد 3 و به همین ترتیب تا بازیکنی که به شماره 5 و 10 برسد. افرادی که به این عدد می‌رسند بایستی به جای نام بردن شماره، کلمه‌ی هوپ را بگویند. هر کسی که اشتباه تلفظ کند و یا عدد را به اشتباه بگوید از دور مسابقه خارج می‌شود و نفری که نوبت آن است دوباره از 1 شروع به بازی می‌کند. برای ادامه این بازی برای کودکان دبستانی، تا جایی پیش می‌روید که دو نفر باقی مانده و با رقابت نهایی میان آن دو نفر برنده مشخص شود.

 

پانتومیم

گروه سنی: 7 سال به بالا

تعداد بازیکن: 4 نفر به بالا

پانتومیم یکی از بازی‌های جذابی است که در میان کودکان و بزرگسالان طرفداران زیادی دارد. این بازی می‌تواند یکی از انواع بازی برای کودکان در مدرسه باشد که در آن بازیکنان به دو گروه تقسیم شده و مربی به عنوان داور بازی قرار می‌گیرد. حال مربی کلمات آسانی که کودکان دبستانی قادر به اجرای آن باشند را انتخاب می‌کند.

یک نفر از گروه اول به اجرای کلمه می‌پردازد تا هم گروهی‌های خود بتوانند کلمه مورد نظر را پیدا کنند. بهتر است مربی برای حدس کلمه زمانی را (مثلا یک دقیقه) مشخص کند. پس از این که تیم اول توانست کلمه درست را پیدا کند، همین روند برای تیم دوم انجام می‌شود. مربی در هر مرحله مدت زمان و همچنین موفقیت یا عدم موفقیت حدس کلمه در زمان تعیین شده را یادداشت می‌کند تا برنده مشخص شود.

 

چه چیزی نیست؟

تعداد بازیکن: 2 نفر به بالا

یکی دیگر از بازی برای کودکان دبستانی، بازی چه چیزی نیست، است. چه چیزی نیست یک بازی آشنا است که در آن کودکان به تفاوت‌های دو شکل و یا وسیله شبیه به یکدیگر می‌پردازند. برای اجرای این بازی مربی می‌تواند دو شکل مشابه با چند تفاوت‌ جزئی را بر روی تخته بکشد و از کل کلاس بخواهد حدس بزنند که دو تصویر چه تفاوت‌هایی دارند. برای انجام بهتراین بازی، می‌توان کودکان را گروه‌ بندی کرد و به صورت گروهی این بازی را انجام داد.

درواقع بازی چه چیزی نیست یکی از انواع بازی برای مقطع دبستان است که به افزایش تمرکز کودکان کمک می‌کند و موجب می‌شود تا آن‌ها به جزئیات بیشتر دقت کنند.

 

بازی تکمیل جملات

گروه سنی: 8 سال به بالا

تعداد بازیکن: 3 نفر به بالا

یکی از بازی کلاسی برای کودکان دبستانی، تکمیل جملات است که یک جمله بر روی تخته نوشته می‌شود و دانش آموز بعدی علاوه بر جمله قبلی، باید یک جمله دیگر در ادامه جمله قبلی بگوید. این بازی علاوه بر تقویت حافظه، خلاقیت کودکان را نیز تقویت می‌کند. برای اجرای این بازی جمله‌ای مانند "من اگر بتوانم چیزی را تغییر دهم..." را بر روی تخته بنویسید و به نوبت بخواهید کودکان آن را ادامه دهند.

برای این که این بازی برای کودکان دبستانی خیلی سخت نشود، می‌توانید کودکان را گروه بندی کنید تا در مراحل بعدی با تعداد نفرات بیشتری آن را اجرا کنید.

بازی تکمیل کلمات کودکان دبستانی در کلاس

کلمه ممنوعه

گروه سنی: 8 سال به بالا

تعداد بازیکن: 2 نفر به بالا

بازی کلمه ممنوعه یکی از بازی‌های جذاب کلاسی برای کودکان دبستانی است که بازیکنان باید سعی کنند تا درباره یک موضوع بدون به کار بردن کلمه تعیین شده به توضیح آن بپردازند. مثلا مربی به کودکان اعلام می‌کند که کلمه "من" ممنوعه است. پس از آن یک سوال یا یک موضوع بیان می‌کند که فرد مورد نظر باید درباره آن بدون ذکر کلمه "من" توضیح دهد. اگر فرد کلمه ممنوعه را استفاده کند، از بازی اخراج می‌شود.

بازی کلمه ممنوعه یکی از بازی برای کودکان در کلاس است که به تقویت دایره واژگان، خلاقیت و فن بیان کودک کمک بسیار زیادی می‌کند.

 

بهترین بازی برای کودکان دبستانی در حیاط مدرسه

حیاط مدرسه در دوران ابتدایی فضایی پر نشاط است که دانش آموزان در زمان زنگ تفریح به انجام انواع بازی‌ها و ثبت خاطرات شیرین دوران دبستان می‌پردازند. افزایش مهارت‌ها و تقویت روابط اجتماعی، یادگیری همدلی، افزایش اعتماد به نفس، کاهش استرس و اضطراب، تقویت مهارت‌های حرکتی، تعادلی و... چند مثال از فواید انجام بازی گروهی در مدرسه است.

با توجه به اهمیت بازی در دوران ابتدایی، در ادامه چند بازی برای کودکان دبستانی که بچه‎‌ها در حیاط مدرسه انجام می‌دهند را شرح داده‌ایم:

 گرگم به هوا

گروه سنی: 7 سال به بالا

تعداد بازیکن: بیش از 3 نفر

بازی گرگم به هوا یا بالا بلندی یک بازی گروهی در مدرسه است که که به علت تعقیب و گریز در حیاط مدرسه و محوطه باز اجرا می‌شود. در این بازی سه نقش چوپان، گرگ و گوسفند وجود دارد که به قرعه یک نفر را به عنوان چوپان و یک نفر را به عنوان گرگ انتخاب می‌کنند. سایر افراد هم نقش گوسفندان را بازی می‌کنند.

هرچه تعداد بازیکنان بیشتر شود، بازیکنان هیجان بیشتری را احساس می‌کنند. گرگم به هوا علاوه بر ورزش و تحرک، مفهوم همکاری، مشارکت و محافظت از یکدیگر را به کودکان آموزش می‌دهد.

 

بازی وسطی

تعداد بازیکن: 8 نفر به بالا (عدد زوج)

یکی دیگر از انواع بازی برای کودکان دبستانی وسطی است که برای اجرای آن دانش آموزان به دو گروه تقسیم می‌شوند. یکی از دو گروه ابتدا وسط ایستاده و گروه دیگر دو دسته شده و دو طرف گروه وسط قرار می‌گیرند. بازیکنان گروه‌های کناری توپ را به یکدیگر پاس می‌دهند و افرادی که در وسط هستند باید جا خالی بدهند تا توپ به آن‌ها برخورد نکند و یا در صورت امکان توپ را بگیرند. اگر وسطی توپ را بگیرد، جای او با بازیکنی که توپ را از دست داده است، عوض می‌شود و یا با توجه به قوانین تعیین شده یکی از افرادی که توپ به آن‌ها برخورد کرده و بیرون رفته است، به داخل بازی بیاید.

بازی وسطی در حیاط مدرسه

صندلی بازی

تعداد بازیکن: 4 نفر به بالا

صندلی بازی یکی از بازی گروهی در مدرسه است که برای اجرای آن تنها به چند صندلی نیاز است. در این بازی تعداد صندلی‌ها باید یکی از تعداد دانش آموزان کمتر باشد. تعداد بازیکان در صندلی بازی کاملا به فضا و تعداد صندلی‌هایی که دارید وابسته است. برای اجرای این بازی در حالی که موسیقی پخش می‌شود و یا  خودتان با ضربه صدا ایجاد می‌کنید، کودکان دور صندلی‌ها می‌چرخند و با قطع شدن صدای آهنگ کودکی که نتوانسته باشد روی یکی از صندلی‌ها بنشیند، حذف می‌شود. این کار تکرار می‌شود تا در نهایت دو کودک و یک صندلی باقی مانده و برنده بازی مشخص شود.


توپ آتشین

تعداد بازیکن: حداقل 2 نفر

توپ آتشین یک بازی هیجانی است که در آن کودکان دور هم جمع شده و یک توپ یا یک وسیله را در میان خود رد و بدل می‌کنند. در زمان اجرای این بازی برای کودکان دبستانی یک آهنگ پخش کنید و یا با ضربه بر روی میز صدا تولید کنید. زمانی که آهنگ قطع می‌شود، کودکی که توپ دست اوست از بازی خارج می‌شود. اجرای بازی تا رسیدن تعداد نفرات به 2 نفر و مشخص شدن برنده ادامه دارد.


لی لی (گانیه)

گروه سنی: 7 سال به بالا

تعداد بازیکن: حداقل یک نفر

لی لی یکی دیگر از انواع بازی برای کودکان دبستانی است که می‌توان در حیاط مدرسه انجام داد. ابتدا دو بازیکن به عنوان سرگروه تعیین می‌شوند و سایر افراد به صورت مساوی تقسیم می‌شوند. بعد با شیر و خط یک گروه در داخل زمین بازی قرار می‌گیرد و گروه دیگر در بیرون زمین به عنوان مهاجم می‌ایستد. اکنون به پیشنهاد سرگروه مهاجم، یکی از یاران با یک پا وارد زمین بازی می‌شود و به صورت «لی‌لی» به طرف بازیکنان داخل زمین حمله کرده و با دست آن‌ها را لمس می‌کند که موجب سوختن و خارج شدن آن‌ها از داخل زمین بازی می‌شود. در این بازی فرد سعی می‌کند تا با دقت و سرعت به حفظ تعادل خود و پریدن با یک پا وظیفه خود را به سرانجام برساند.

اگر بازیکن مهاجم خسته شده و پای دیگرش را نیز روی زمین بگذارد می‌سوزد و باید نفر دیگری بنا به پیشنهاد سرگروه داخل زمین بیاید و به ادامه بازی بپردازد. این بازی تا لی لی رفتن آخرین نفر از گروه مهاجم ادامه پیدا می‌کند و در صورتی که بتوانند تمام بازیکنان داخل زمین را لمس کنند، در دور بعدی جای دو گروه عوض می‌شود و آن‌ها داخل زمین قرار می‌گیرند و گرنه در دور بعدی نیز به عنوان گروه مهاجم بازی خواهند کرد.

از مزایای بازی لی لی می‌توان به حفظ تعادل، تقویت عضلات پا، ایجاد هماهنگی بین دست، پا و چشم‌ها و همچنین ایجاد روحیه فداکاری اشاره کرد.

بازی لی لی یک بازی گروهی در مدرسه

گردو شكستم

تعداد بازیکن: 2 نفر به بالا (تعداد زوج)

بازی گردو شکستم یکی دیگر از بازی برای کودکان دبستانی است که می‌توان به صورت یک بازی مستقل و یا یک بازی برای تعیین سرگروه و یا تیم شروع کننده انواع بازی‌ها انجام شود. در این بازی دو نفر نماینده با یک فاصله استاندارد و با فرض یک خط مستقیم، رو به رو همدیگر قرار می‌گیرند. نفر اول عبارت گردو را گفته و پای راست خود را جلوی پای چپ می‌دهد. طرف مقابل نیز می‌گوید شکستم و یک پای خود را مقابل پای دیگر قرار می‌دهد.

این کار را باید تا جایی انجام دهند که پای یکی از دو نفر بر روی پای طرف مقابل قرار گیرد و این فرد به عنوان برنده بازی شناخته شود. توجه کنید که در این بازی تعداد بازیکنان حتما باید زوج باشد.

این بازی یکی دیگر از بازی‌های گروهی است که در حیاط مدرسه می‌توان اجرا کرد و مواردی چون آموختن نظم و ادب، هماهنگی در کارها و تقویت حس دوستی و رفاقت بین بچه‌ها تقویت ‌شود.

مزایای بازی‌های آموزشی برای کودکان دبستانی

انتخاب بازی‌های مناسب، علاوه بر ارتقا مهارت‌های فیزیکی و حرکتی، می‌تواند مهارت‌های اجتماعی و ذهنی کودکان را نیز بهبود بخشد. بازی‌های آموزشی یکی از بهترین انواع بازی برای کودکان دبستانی است که با هدف کمک به یادگیری و آموزش مفاهیم خاص به کودکان، موجب رشد مهارت‌های شناختی، حرکتی، زبانی و اجتماعی آن‌ها می‌شود.

بازی کلمات و حروف الفبا، انواع بازی تمرکز و حافظه، بازی موسیقی و هنر و... انواع دیگر بازی‌های آموزشی مناسب کودکان دبستانی هستند که تنها برای پر کردن زمان فراغت کودکان انجام نمی‌شوند. این بازی‌ها به توسعه مهارت‌های زندگی و تقویت پایه‌های یادگیری آن‌ها نیز کمک می‌کند.  

در نهایت بهترین بازی برای کودکان دبستانی کدام است؟

در بلاگ بازی برای کودکان دبستانی، انواع بازی‌های مناسب برای این کودکان در کلاس و در حیاط مدرسه را معرفی کردیم و مزایای انجام بازی‌های آموزشی برای این عزیزان را نیز شرح دادیم. بازی در تمامی سن کودکان نقش مهم و اساسی در یادگیری مهارت‌ها دارد. با توجه به بازی‌های نام برده شده می‌توانید در اوقات فراغت و یا در میان کلاس‌ها، انواع بازی گروهی در مدرسه را اجرا کنید تا علاوه بر تفریح و ثبت لحظات شاد در دوران دبستان، کودکان نیز از مزایای آن مانند رشد مهارت‌های خود بهره مند شوند.

فرم درخواست مشاوره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.